posts | comments | archives | links | create | song
(reminder: all quotes here are fiddled, probably.)

港燦自述 (存錄)

  • 溯洄從之

  • 2.
    肥力你讚壞小燦啦

    首先好多謝肥力你響歌德 個邊咁講 -

    " 反而我又覺得,港燦有佢o既立場,但係又唔會先橫掃對手,咁樣我比較鍾意。"


    - 若小燦無理解錯,"先橫掃對手" 是否指 "先挫底各方與自己立場不同者的觀點" ? if yes,小燦好老實同肥力講,因為

    [1] 我無乜辯才,亦唔係好辯之人。

    [2] 十分感激任何街坊肯指正小燦各篇文章中在邏輯 / 思路上的誤區,或補充一些小燦未查証過的資料。

    [3] 如果同一件事所有 bloggers 只有一種意見,或角度,這個社會十分危險。

    [4] 小燦通常在整天工作 / 與股海搏鬥至筋疲力竭,思路最唔清晰時才寫同睇 blog。將寫同睇 blog 視為一種 mind relaxation,小燦的文章又點會有紋有路 ?

    [5]
    經過多年 study packs + past papers + 日常工作有大量標準 workpapers 和 checklists
    的操練,我個腦除左勉強應付考試同填 checklists 之外再冇乜野可以處理到 - 但呢個亦係小燦 keep 住寫野 [或到處寫 d 無聊既
    comments] 之原因,因我想試下 tune 番個腦去思考 exams 同填 checklists 以外既野。


    -
    對大部分時事、財經新聞等,小燦其實冇立場,有既已寫曬出來,又或者早有其他人寫左。"立場"
    係指小燦睇某題目的角度。例如將來港示威的南韓農民,政府同傳媒會直接 / 間接令街坊們覺得呢班友生人勿近,個個帶定火水鐵枝黎搞事咁;各 NGO
    同獨立媒體則力圖令大眾了解佢地如何被歐美國家的農產品補貼、開放市場等壓逼下,生活如何淒慘。小燦就會問,南韓政府當初加入 WTO
    的理據為何、加入前有無考慮過國內農民會搞到今日既田地、加入後南韓人民是否真係買米平左選擇又多左、對受 市場開放後

    影響既農民提供過乜野支援 ? 南韓人民加入 WTO 後的整體得益是否遠高於南韓農民所受之損害 ? 之後會再問,日本有無外國進口米賣 ?
    日本有無入 WTO ? 如果無,日本生活費出名貴是否因為佢無入 WTO ? 但問完大堆問題後,小燦未必去自己找答案喔 [ 因為懶
    ]。只係,若有人問我點睇南韓農民,我就會問以上問題。


    - 小燦多數寫社會時事,因為

    [1] 個人生活極枯燥乏味 ;

    [2] 因多年儲子彈交學費及作投機 / 資本金,盡量樽節消費,加上縮骨孤寒,有自閉傾向,日常生活只有街坊、同事、網友,冇朋友 ;

    [3] 寫財經新聞,一: 孔少林同 方卓如 寫得遠比小燦好; 二: 此類分析背後所須資料考証功夫遠比狗 up 時事多,騰不出時間 ; 三: 部分 technical issues [ 例如相關 listing rules ] 自己唔係咁熟;四: 自己的投機 / 資眼光既非次次準,但又無法預知邊次唔準 ; 五: 無投資顧問牌 ; 六: 見得太多人比貼士街坊後,贏錢既見到面多謝無句,輸錢就立即來興師問罪,無謂累人,故費事寫。


    - 小燦對社會其實十分冷漠。我咁大個人未參加過一次集會遊行,更無搞過 NGO,幫公公婆婆申請換公屋單位,陪佢睇醫生及裝平安鐘,亦無幫過任何人助選,搞 一針二渠三宴 舊衣回收等。唯一叫做 "公民參與" 的活動,就是每次有立法 / 區議會投票都一定去投,其餘所謂 "關心社會" 的舉動,只係得閒無聊上黎狗 up 一輪廢話後 fullstop 而已,層次比 "旁觀者" (bystanders) 更 cheap。做得 bystanders 的至少熟讀文史哲、小燦連老本行既都未讀好,更唔好同我講乜野知識份子的責任了。


    - 小燦的 "立場" 係點建立起來 ? 不如講講我點睇新聞,同睇乜野多,咁你大約會估到小燦對各種時事的立場 :

    [1]
    幾忙都好,都找份信報先刨孔少林同方卓如兩個欄。若唔響香港,都要睇睇方卓如個 blog,[ 孔少林要用 wisers
    至睇到,所以響內地睇唔到,除非將來信報的網上版冇被內地封鎖 ] -
    他們對財經新聞的分析方法,小燦覺得很值得學,所以幾忙都要睇。除信報外,若好得閒會睇金融時報,或內地既財經報紙。平時響香港只係 "聽報紙" [
    聽香港電台晨早新聞後的報章摘要 ] 同 "睇" 新聞,即係睇報 MC6 直播既係趙海珠同郭詠琴,無理會佢地講乜。

    [2]
    可以騰出半粒鐘時間,除孔和方君之外,會睇埋信報社論、狄高同佢左邊 [ 即馬家輝、黃世澤、莫乃光等輪流寫既專欄 ] 關於 IT
    新聞既分析及林行止。老曹就好快 skim 一次,睇下有無 d
    新出台既中國經濟數據同政策法規分析。再有時間看看孔在齊、毛尖同龐寶林,或留意練乙錚有無忽然登幾篇文上來。成份信報只係睇咁多。以前亦會睇余錦賢,但
    換左人後睇明報李先知同 tungpo 個 blog 好過。

    [3] 再多 15 - 30 分鐘剩,會睇埋小燦左邊那堆常去的 blog。唔好意思,小燦慣用 bloglines

    先看一遍。如對某些題目特別有興趣,或有相睇,有聲帶 / 歌聽;會馬上開多個 window 睇番原來的 blog,因為相關的 comments
    以至旁邊的 shoutbox 留言多數一樣咁精采,錯過了絕對是遺憾。如果是以從業員角度睇該行業問題的文章,例如早排 星屑醫生講醫療融資tungpo 講論資排輩rm501 講如何量度噪音florence 講佢採訪所遇見既騎呢人miss lee 講佢如何與家長角力 等,小燦會睇多幾次,部分更開個 wordpad save 起佢。小燦連結某個 blog 只有一個標準 : 儘管佢有時寫 d 野我未必同意 / 睇得明,總之佢個 blog d 文令小燦有興趣由第一篇到最新一篇至少睇一次才肯罷休的,就 link 佢。

    [4] 如果在 library 偷得半日閒,小燦再會睇下霸唔霸到呢幾份報紙同雜誌睇 : 生果報近月新開的政治八卦欄 [例如 "倔頭進士" ] 及張五常、左丁山個 column;明報 "李先知" ; FT 阿 Lex 及有 "city critics club" 的 "號外"

    [5] 放長假會睇兩本內地財經雜誌 : "新財富""財經"
    前者強項乃分析行業數據 [ 例如呢期 05 年 12 月號分析左 5 間香港上市既內地房地產公司,從中找出相對最好的地皮 : 在建工程 :
    長期投資物業 : 短期待售物業在資產負債表的比例,香港重未見有証券研究部做過類似 study
    ];後者長於分析國家最新經濟政策之利與弊,水準比大部分香港傳媒有過之而無不及。呢兩本雜誌若上 "尚書房" 買,都係 14 蚊本。

    [6] 周日會睇睇 沈旭暉李學斌 寫的新文章。好老實講,以小燦既水平,佢地寫既文,唔係每篇都睇得明,但佢地寫既係少數能夠從現象看本質的評論。

    [7] 同以前好唔同,股票同指數少玩左,冇乜花時間睇。以前就倒轉,每日只睇 經濟通財經新聞。05 年 10 月時單是港交所主板已有 915

    隻股票掛牌,一個普通市民就算 full-time 炒股都無時間睇得曬。通常認真玩股的街坊都係用電腦程式同私家報價睇圖軟件幫手 scan
    出來。例如有人用程式,先 scan 每日收市後的 top 80 升幅股票,screen 成交股數比上日多 3 倍或以上 + 股價上升 15%
    以下的,再看圖揀,據聞呢個方法唔錯。亦有睇是日業績公佈表,抄低業績有改善,或 / 又有息派的公司,再自建 database 跟進。如果你每日能
    keep 住咁紀錄,養成習慣,一年後全港有邊幾間具備派息 + 盈利能力的公司 [ 我估而家頂多 300 隻 ] 及它們每年大約在何時公佈中 /
    末期業績,你會開始不須開電腦也隨時每個行業寫到 2-3 隻出來。若能做到,你就有機會比 david webb 早一步掘到佢 05 年 christmas pick : 富士高 [927],先賺左佢公佈後翌日該股的 13.5% 升幅。重有 d 更勤力既街坊,會每日掃一次 最近 3 個月上市新股 既圖,食埋今年既新股熱。



    Sat, Dec 10, 2005 14:22

    0 Comments:

    coComment


    :: Kommentar veröffentlichen
     (留言請留名, 謝!)


    Links to this post:

    :: Link erstellen

    << Home