posts | comments | archives | links | create | song
(reminder: all quotes here are fiddled, probably.)

盂蘭派米

  • 溯洄從之

  • 哥德早兩天在Miss Lee處的留言很有意思:

    又當然,唔講佢地派米背後既動機,咁真係唔可以唔理 派米 (特別係某些節日)其實係一個儀式;你叫佢地方便老人家扲米而改過儀式,後面會涉及幾多價值﹖
    ......
    我淨係想講,大家提議用義工用咩上門派米,衣種係純粹由安全既角度出發 (扮野d,就係由理性管理既角度喇)。咁點解要好似而家咁派米,佢地背後有咩理由,我地係米完全唔駛理﹖

    同埋,大家都將 輪米既亞婆 約化為 貪小便宜。咁入面,其實有冇人係因為個宗教原因而去排﹖如果真係有人因為宗教問題而輪米,我地駛唔駛考慮佢地﹖


    我隱約覺得, 盂蘭時節, 派米跟祭幽其實在做同一回事, 只不過上下半場, 或者中英文版(打比喻講)而已.

    正如搶包山變成派包, 不僅是沒那麼刺激而已, 總覺格格不入, 好像失去了甚麼意義似的. 傳統是甚麼? 傳統就是你不這樣做, 即使說不出所以然, 但總覺得不妥. 傳統背後有一套理論, 違背了那套理論, 就格格不入似的. 只是, 搶包山背後的理論是甚麼, 我功力有限, 說不出來.

    0 Comments:

    coComment


    :: Kommentar veröffentlichen
     (留言請留名, 謝!)


    Links to this post:

    :: Link erstellen

    << Home